Čína: Štyria policajti sa priznali, že chceli zakryť vraždu Brita Heywooda

10.08.2012 Celý región

Che-fej 10. augusta (TASR) - Štyria vysokopostavení policajti, ktorí sa dnes postavili pred čínsky súd, sa priznali, že sa snažili zakryť vraždu britského podnikateľa Neila Heywooda, z ktorej obžalovali manželku odvolaného vplyvného člena politbyra Po Si-laja, Ku Kchaj-laj.

Súdny predstaviteľ oznámil novinárom, že štvorica policajtov ukryla dôkazy, ktoré poukazujú na účasť Ku Kchaj-laj na vražde. Nepovedali, prečo sa snažili vraždu zakryť.

K štvorici podozrivých policajtov patrí aj bývalý zástupca mestského policajného šéfa Kuo Wej-kuo a dvaja vysokopostavení detektívi.

Denník South China Morning Post, vychádzajúci v Hongkongu, vo štvrtok citoval v článku anonymné zdroje, podľa ktorých súd v juhozápadnom meste Čcheng-tu začne na budúci týždeň súdny proces proti bývalému Kuovmu šéfovi, Wang Li-ťünovi.

Wang bol nekompromisným policajným šéfom v Čchung-čchingu a dlhoročným spojencom Po Si-laja až dovtedy, kým ho neodvolali z funkcie a kým neušiel vo februári na americký konzulát v meste Čcheng-tu. To vyvolalo škandál, ktorý spôsobil odvolanie Poa, člena politbyra a šéfa mestskej komunistickej strany v Čchung-čchingu.

Ako sa teraz zdá, Wangov útek súvisel s pokusmi policajtov, a zrejme aj samotného Poa, "zamiesť pod koberec" Heywoodovu vraždu.

Podľa nepotvrdených správ hrozí Wangovi obvinenie z vlastizrady.

Ide o politicky najcitlivejší proces v Číne za posledné desaťročia. Oficiálne čínske vyhlásenia naznačujú, že Ku Kchaj-laj (53) a jej rodinného pomocníka uznajú za vinných. Obom hrozí trest smrti, mnohí právni experti však očakávajú, že Ku dostane dlhoročný trest odňatia slobody.

Proces s obžalovanou Ku Kchaj-laj je zatiaľ najväčšou kauzou v rámci krízy, ktorá zasiahla čínsku vládnu komunistickú stranu od sporov spred roka 1989. Po sporoch nakoniec nasledoval tvrdý vojenský zásah proti prodemokratickým demonštrantom.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región